Corona-update 31 maart 2020

Ook de cijfers van het RIVM van vandaag zijn niet heel hoopgevend, wat betreft aantal sterfgevallen en overlopende IC's. De sterfgevallen in Nederland lopen gelukkig nog steeds fors achter op Italië - afhankelijk van het startpunt (eerste sterfgeval vs 100 sterfgevallen) ligt dat cijfer 1,75 tot 2,4 x lager in Nederland. Verder lijken de cijfers te suggereren dat Brabant over zijn dieptepunt heen is. Dat is mooi nieuws.

Voor de echte cijferfetisjisten is dit artikel in the Lancet een aanrader: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30243-7/fulltext?fbclid=IwAR0B_Gf1XznvVC3uG_nh3qa-KBTl8VsWOHaALklFP7wxjnOvKQR86W7ZQ4g De schrijvers van dit artikel komen tot de conclusie dat het sterftecijfer van Covid-19 op 0,66% zou moeten liggen. Dat is hoger dan de normale griep, maar een stuk lager dan het cijfer waarmee de WHO rekent (3,4%). Ook hier weer een heel groot verschil tussen mensen onder de 50, variërend van 0,002% in de groep 0-10 tot 0,2% in de groep 40-50 en boven de 50 (0,6% tot 7,8%).

Ook de cijfers uit IJsland, waar inmiddels bijna 5% van de bevolking is getest, lijken vooralsnog geruststellend. daar is 6,3% van de bevolking besmet. Het sterftepercentage ligt daar over alle besmettingen tot nu toe op 0,2% https://www.covid.is/data?fbclid=IwAR0gRzFkzgNjFfTWFsYgd57sTHC3dG1-aCzg_8QsJmRYT88YLEhOlKBQMTE Kleine opmerking, zelfs al zou vanaf nu niemand meer Covid-19 krijgen, dan nog zal het sterftecijfer waarschijnlijk iets oplopen, omdat naar verwachting een deel van de 10 patiënten op de IC in de komende dagen/weken zal overlijden. 10 patiënten op de IC klinkt heel weinig, maar er wonen ook maar 360.000 mensen in IJsland.

Wat gaat de regering doen? Angst is een slechte raadgever, maar mijn indruk is dat het merendeel van de bevolking - weinig geholpen door het nieuws over enkele jonge sterfgevallen - nog niet echt in opstand komt als de maatregelen wat verlengd worden. Dat maakt het denk ik makkelijker voor de regering om de maatregelen vanavond te verlengen met verlossing in het vooruitzicht. Dat is overigens slecht nieuws voor de jongeren, zeker die jongeren die het niet echt goed of veilig thuis hebben (zie https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/30/pijnlijk-inkijkje-bij-kwetsbare-leerlingen-thuis-a3995300 en https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/31/deel-van-de-kinderen-kan-nu-niet-meedoen-a3995382).

Ik heb het vaker gezegd, maar het risico voor jongeren om serieus ziek te worden van dit virus, lijkt te klein om ze hun opleiding te ontzeggen. Bovendien snijdt de maatschappij zich ook zelf in de vingers: alle studenten geneeskunde, verpleegwetenschappen en verzorging lopen maanden vertraging op, terwijl aan de bovenkant dagelijks mensen met pensioen gaan of stoppen met werken. Ik hoop dan ook dat de verlenging niet al te lang zal zijn, zodat jongeren na het volgende herbezinningsmoment (7 april?) snel weer naar hun school/opleiding kunnen. Het lijkt mij zinvol dat de regering de bevolking verder voorzichtig gaat voorbereiden op een tweesporenbeleid, waar, op basis van risicoprofiel en kans om een overbelaste IC verder te belasten, voor verschillende groepen, verschillende richtlijnen zullen gelden. We gaan het zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Corona-update 17 maart 2020

3% - en wat zegt dat?

En nu?